U gebruikt een oude versie van Internet Explorer

Helaas wordt Internet Explorer 6 niet meer volledig ondersteund op deze website. Wij raden u aan over te schakelen naar een modernere internetbrowser. U kunt natuurlijk kiezen voor Internet Explorer 8. Beter nog kiest u een browser uit het overzicht hieronder.
Deze browsers zijn veelal sneller en veiliger en voldoen beter aan de webstandaarden.

Firefox Chrome Safari Opera

Is dat geen pleonasme (expliciet vermelden en daardoor benadrukken van een eigenschap die al in het zelfstandig naamwoord besloten ligt)?

Een routekaart is geen landkaart, geen wegenkaart en geen topografische kaart. Maar wat is het wel? In feite is een routekaart een interpretatie van de werkelijkheid. Het verbeeldt de route waar je bezoeker langs moet om jouw locatie gemakkelijk te vinden. Een routekaart wordt dus gemaakt voor een specifieke 'doel-locatie' en is daardoor altijd op maat.

Een routekaart beoogt echter twee doelen. Ten eerste moet men dus met een routekaart kunnen navigeren naar de doel-locatie. Maar wat daar echter aan vooraf gaat is dat de gebruiker op een routekaart in één oogopslag moet kunnen zien waar de doellocatie zich bevindt ten opzichte van voor hem reeds bekende punten. De gebruiker moet zich kunnen oriënteren in het gegeven gebied. De kaart moet dus ook vanuit de kennis en vanuit het vertrekpunt van de gebruikersgroep ontworpen worden.

 

Verwarring kost gebruikers tijd en ondernemers klanten

Een landkaart, wegenkaart of online kaart bevat alle straten en straatnamen in een geselecteerd gebied. Deze overdaad aan informatie kan voor oriëntatie en navigatie zeer verwarrend werken. Verwarring kost gebruikers onnodige energie en tijd en ondernemers klanten. Op een routekaart wordt dan ook vooraf een keuze gemaakt om te zorgen voor overzicht en rust ten behoeve van die navigatie en oriëntatie. Er wordt alleen getoond wat van belang is voor het bereiken van het doel. Door onnodige gegevens en detaillering weg te laten is een routekaart heel gemakkelijk te gebruiken.

Niet alleen weglaten van overbodige gegevens is een methode die gebruikt wordt, ook het versimpelen van complexe vormen  wordt toegepast (niet iedere kromming van een rivier is bijvoorbeeld van belang). Het effect hiervan is een rustigere vormgeving die ten goede komt aan de oriëntatie/navigatie en esthetisch meer aanspreekt. (ook niet onbelangrijk)

Schaal en oriënteren

Buiten 'weglaten' en 'versimpelen'  maken we ook gebruik van de mogelijkheid om te variëren met de schaal binnen eenzelfde kaart of met twee kaartjes in een 'frame'. Door te variëren met schaal wordt in - en uitzoomen, zoals we gewend zijn bij online-kaartjes, overbodig en kan informatie gemakkelijker begrepen worden.

Op de bijgevoegde illustratie zijn de verschillen: weglatingen om rust te creëren, versimpelen van complexe vormen en variëren met schaal goed te zien.

vergelijk_onlinemap-STST

 

Intuïtief begrijpen

Een routekaart gebruikt in tegenstelling tot een landkaart of wegenkaart geen legenda. De verwijzingen, richtlijnen, informatie, symboliek en hiërarchische structuur moeten eenduidig, logisch en to the point zijn. Tekst, kleur, lijnen, landmarks, pictogrammen en symbolen moeten intuïtief begrepen kunnen worden. Zij dienen niet ter versiering, maar voor snelle oriëntatie en soepele navigatie. Hier gaat het natuurlijk vooral om de symbolische betekenis die wij in onze cultuur, vaak onbewust, aan kleuren en vormen hechten.

Tot zover hadden we het eigenlijk alleen nog maar over routekaarten en niet over routekaarten op maat, omdat dat al in de term routekaart besloten lag.

Echt 'op maat'

ROUTE123 voegt aan de routekaarten nog een aantal elementen toe.

Passen de grafische elementen tekst, kleur, lijnen, landmarks, pictogrammen en symbolen bij het medium. Kortom is het bestand geschikt voor het web of alleen voor druk of print. We hebben het dan vooral over afmetingen, leesbaarheid en schaalbaarheid van bestanden. Mogelijk besteden we hier in een ander artikel wat uitgebreider aandacht aan.

In de huisstijl

In een vorig artikel routekaart naar je bedrijfsimago hadden we het over het nut van het toepassen van je bedrijfshuisstijl op je routekaart. Als we nu echter een ander redeneren:  Mocht je overwegen een routekaart te laten ontwerpen, dan is het natuurlijk essentieel dat je je huisstijl toepast op die routekaart. Anders is het toch echt een gemiste kans om je bedrijf onder de aandacht te brengen.

Unieke gegevens

De routekaart op maat van ROUTE123 bevat bovendien alle unieke gegevens die voor jouw locatie van belang zijn. Dat kunnen er vele zijn. Ik doe graag een voorzet: bushalte op loopafstand, fiets huren bij station, specifieke parkeergelegenheid, aanwijzingen voor de lift, de achteringang, de bezorgingang, de fietsenstalling, melden bij ...,  illustratie van je bedrijfspand (façadetekening), overzicht  van andere bedrijfslocaties,... Laat je inspireren door het artikel: unieke gegevens.