U gebruikt een oude versie van Internet Explorer

Helaas wordt Internet Explorer 6 niet meer volledig ondersteund op deze website. Wij raden u aan over te schakelen naar een modernere internetbrowser. U kunt natuurlijk kiezen voor Internet Explorer 8. Beter nog kiest u een browser uit het overzicht hieronder.
Deze browsers zijn veelal sneller en veiliger en voldoen beter aan de webstandaarden.

Firefox Chrome Safari Opera

We leven in een wereld vol richtingaanwijzers en pijlen. Met één klik op de knop kunnen we, op iedere plaats op aarde advies inwinnen t.a.v. de richting. Maar ondanks al die middelen raken mensen toch nog vaak even de weg kwijt of nemen we een verkeerde afslag.

Veel diersoorten hebben een ingebouwde radar voor richting. Niet alleen duiven kunnen met gemak de weg naar van huis terug vinden, ook mieren, vissen, pinguïns en andere dieren zijn hiertoe in staat. Mensen echter, die wel bijna begrijpen hoe die dieren navigeren, blijken zelf hulpeloos in onoverzichtelijke situaties en afhankelijk van diverse middelen als kaarten, richtingaanwijzers of digitale navigatiesystemen.


Er zijn echter aantal 'trucs', die ons kunnen helpen de weg te vinden zonder dat we al die middelen gebruiken. Het lijken haast vergeten manieren, terwijl ze gebaseerd zijn op intelligentie, waar wij mensen toch veel van schijnen te bezitten, namelijk op oplettendheid en deductie (het logisch afleiden van een feit vanuit een algemeen geldende regel of een aantal gegevens).

 

Plaatsing van een kerk:

Wist u dat de plaatsing van kerken,  moskeeën en heilige plaatsen ons inlichtingen kan verschaffen over richting. Hun bouw is namelijk gebaseerd op de Oost-West richting.

  • Christelijke kerken zijn normaliter gebouwd in Oost-West richting met het altaar aan de oostzijde richting zonsopgang. Ook de plaatsing van graven is Oost-West georiënteerd.
  • In moskeeën is een nis te vinden die geplaatst is richting Mekka.
  • In westerse synagogen plaatst met de Thora Ark aan de Oostzijde, zodat de gelovigen met hun gezicht naar Jeruzalem zitten.

duiven-vinden-de-weg

Ben je van huis en de weg kwijt, dan kan een kerk je in iedergeval informatie over de juiste richting verschaffen.

Rangschikking van wegen

Het ontstaan van wegen is niet van de ene op de andere dag gebeurd. Wegen ontstaan op grond van het gemiddelde aanbod aan inkomend- en uitgaand-verkeer.
In het Noorden of zuiden van een stad lopen de meest grote wegen Noord Zuid. In het oosten en Westen van een stad Oost West. Het is dus een kwestie van logisch nadenken en goed opletten om je weg zonder navigatie apparatuur in een vreemde stad te vinden.

Mogelijk helpt het toepassen van deze en andere trucs om, met behulp van regelmatig trainen, onze oriëntatie te activeren en verbeteren.

 

Weet jij andere manieren om je te oriënteren zonder gebruik te maken van kaarten en moderne navigatiemiddelen? Heb je een tip,  mail ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan voegen wij deze toe.